Diabetul zaharat

1.1. Ce este diabetul?

Diabetul este o boală cronică caracterizată prin hiperglicemie. Prin hiperglicemie se înţelege creşterea nivelului glucozei în sânge peste limitele considerate normale.

1.1. Cum se defineşte diabetul?

Diabetul se defineşte prin creşterea glicemiei pe nemâncate ≥ 126 mg/dl. Trebuie însă să ştiţi că o glicemie peste 109 şi sub 126 mg/dl defineşte în prezent pre-diabetul.

1.2. Care sunt valorile normale ale glicemiei?

Limitele normale ale glicemiei sunt cuprinse între 72-109 mg/dl dimineaţa pe nemâncate, sau sub 140 mg/dl la două ore după ce aţi mancat ori după ingestia a 75 grame de glucoză.

1.3. Cum apare hiperglicemia?

În condiţii normale există un reglaj foarte strâns al glicemiei. Când ne hrănim, substanţele nutritive conţinute în alimente, printre care şi glucoza, sunt eliberate în urma digestiei în intestin şi absorbite în sânge. În sânge, nivelul glucozei este reglat cu ajutorul unui hormon produs de pancreas, numit insulină. Insulina ajută celulele să preia glucoza din sânge şi să o transforme pentru producerea energiei.

Secreţia de insulină este controlată de nivelul glicemiei. Când nivelul glicemiei creşte, secreţia de insulină va fi stimulată, ceea ce va determina ulterior normalizarea glicemiei. Invers, scăderea glicemiei sub un anumit nivel duce la scăderea secreţiei de insulină până la încetare, iar aceasta va determina din nou normalizarea glicemiei.

Stimulul fiziologic al secreţiei de insulină este hrana. Atunci când nu mâncăm, secreţia de insulină scade. În această situaţie, substanţele nutritive sunt eliberate din depozite în sânge şi astfel este menţinut nivelul lor constant, asigurând nevoile organismului chiar şi în situaţiile în care aportul alimentar a încetat.

Descarcă broşura

Înapoi